Predstavitev
Prireditve
Slike
Tekmovanje F3A
  Pravilnik 2001
  Pravilnik F3A-a
  Pravilnik F3A-b
  Pravilnik F3A-x
  Pravilnik RC3
  Programi
  Foto galerija
Mali oglasi
Povezave
e-Mail
Tekmovanje F3A
Šoštanj, 26. 05. 2001

TEKMOVANJE ZA POKAL ŠOŠTANJA V KATEGORIJI RC-3, F3A-A, F3A-B

V soboto dne, 26.05 2001 je modelarski letalski klub Šoštanj organiziral tekmovanje z akrobatskimi letali model. Razpis je vseboval 4.različne kategorije in sicer:
  • RC – 3
  • F3A – A
  • F3A – B
  • F3A – X

Zaradi pomanjkanja zanimanja za kategorijo F3A – B in F3A – X, kjer sta se prijavila samo po dva tekmovalca v vsaki kategoriji, smo kategorije združili v eno kategorijo in sicer F3A – B. to sicer ni pravično do tekmovalcev v kategoriji F3A – B, ker so maxi modeli veliko bolj odporni na veter in so zato lažje vodljivi v težjih vremenskih razmerah, prav tako pa držijo smer veliko bolj kot klasični modeli kategorije F3A. Prav tako je razočarala udeležba v kategoriji RC – 3, kjer sta se prav tako prijavila na tekmovanje dva tekmovalca, ki pa sta tekmovala drug z drugim.

SODNIŠKA EKIPA
Tekmovanje je potekalo pod vodstvom vodje tekmovanja Borisa Matjaža, lete tekmovalcev pa so ocenjevali trije sodniki in sicer:
  • Marko Leskovšek – pilot motornega in jadralnega letala, inštruktor in upravnik AK Gorenje
  • Anton Mirnik – pilot jadralnega in motornega letala, inštruktor
  • Igor Rozman – modelar

Tekmovanje so sodniki sodili po tekmovalnem pravilniku za kategorijo RC-3, F3A-A in F3A-B za Slovenijo.

REZULTATI
Rezultati so se izračunavali po pravilniku F3A za Slovenijo, in sicer tako, da je najboljši let v svoji skupini in turnusu dobil 1000 točk, vsi drugi pa procentualno manj glede na dosežen rezultat najboljšega v skupini, točke vseh treh sodnikov pa so se izračunale v povprečje. Rezultati 1. in 2.turnusa so se sešteli, in tako smo dobili končni rezultat, ki je prispeval točke za končno uvrstitev.

KATEGORIJA RC – 3
V kategoriji RC – 3 sta se na tekmovanje prijavila Schuntner Ladislav in Martin Koželjnik, ki sta tekmovala drug proti drugemu. Ladislav Schuntner je tekmoval z modelom ki je opremljen samo s smerjo in višino in suvereno premagal tekmovalca Koželjnika iz Šoštanja, ki je tekmoval z akrobatskim modelom. Tukaj je bilo vidno, da bi morali pravila v kategoriji RC – 3 malce prikrojiti in omejiti uporabo modelov na strogo visokokrilnike in motorje do 10ccm, nizkokrilnikom pa bi morali nastope v kategoriji RC – 3 prepovedati.

KONČNI VRSTNI RED ZA KATEGORIJO RC – 3:

MESTO IME IN PRIIMEK TEKMOVALCA KLUB OZ. DRUŠTVO KANAL 1.tunus 2.turnus SKUPAJ
1. SCHUNTNER LADISLAV LC MARIBOR 183 1000 1000 2000
2. MARTIN KOŽELJNIK MLK ŠOŠTANJ 73 671,9 740,5 1412,4


KATEGORIJA F3A – A

Pravila v tej kategoriji so jasna, program je znan, torej tekmovalcem ni ostalo drugega, kot da se med seboj pomerijo po najboljših močeh. V tej kategoriji je bilo sprva prijavljenih šest tekmovalcev, vendar dva nista prišla na tekmovanje, tako da so bili v konkurenci samo štirje. V tej kategoriji se je vil tesen boj med vsemi štirimi konkurenti, in le točke so odločale med zmagovalci. Tako se je izredno tesen boj vil med Robertom Mežnaričem iz Tolmina ter Matejem Rozmanom iz Šoštanja, kjer je Rozman z malce slabšo prvo vožnjo zaostal za Mežnaričem, v drugi vožnji pa sta tekmovalca dosegla enak rezultat. Tudi Simon Ploj iz Murske Sobote ni dosti zaostajal. Kljub temu, da je imel velike težave s svojim modelom, je v prvi vožnji uspel premagati tekmovalca Rozmana, za drugo vožnjo pa je bil le ta zanj predober. Le Nejc Matjaž je malce zaostajal za tekmeci in vidno je bilo, da je zelo malo treniral. Po mnenju mnogih je ta kategorija še najbolj zanimiva, saj so tekmovalci zelo izenačeni, program pa je dostopen tudi tekmovalcem z slabšimi modeli letal.

KONČNI VRSTNI RED V KATEGORIJI F3A – A:

MESTO

IME IN PRIIMEK TEKMOVALCA

KLUB OZ. DRUŠTVO

KANAL

1.tunus

2.turnus

skupaj

1.

ROBERT MEŽNARIČ

PAK TOLMIN

92

1000

1000

2000

2.

MATEJ ROZMAN

MLK ŠOŠTANJ

81

922,4

1000

1922,4

3.

SIMON PLOJ

/

55

958,2

889,9

1848,1

4.

NEJC MATJAŽ

MLK ŠOŠTANJ

59

647,8

858

1505,8KATEGORIJA F3A – B

Za kategorijo F3A – B in X so bili prijavljeni vsega skupaj štirje tekmovalci, zato smo kategoriji združili, ker tekmovalci letijo po istem programu, le definicija letal razlikuje ti dve kategoriji. Tako sta iz kategorije F3A – B nastopala Igor Makovec iz Bele Krajine in Franjo Muller iz Murske Sobote, za kategorijo F3A – X pa sta nastopala Uroš Lenič iz Škofljice in David Kocjančič iz Nove Gorice. Tudi v tej kategoriji so se tekmovalci borili za vsako točko, tako, da je na koncu Uroš Lenič zasedel drugo mesto le eno točko pred Igorjem Makovecem. Prvo mesto je z veliko prednostjo dosegel David Kocjančič iz Nove Gorice z modelom makete JAK 54, model pa poganja motor z 80ccm prostornine. Četrti je bil Franjo Muller iz Murske Sobote. Vsi tekmovalci v
tej kategoriji so pokazali zelo natančne lete in zelo visoko stopnjo znanja letenja.

REZULTATI ZA KATEGORIJO F3A – B:

MESTO

IME IN PRIIMEK TEKMOVALCA

KLUB OZ. DRUŠTVO

KANAL

1.tunus

2.turnus

SKUPAJ

1.

DAVID KOCJANČIČ

AK AJDOVŠČINA

850

1000

1000

2000

2.

UROŠ LENIČ

/

59

880,8

940,6

1821,4

3.

IGOR MAKOVEC

MD BELA KRAJINA

54

915,8

904,6

1820,4

4.

FRANJO MULLER

AK MURSKA SOBOTA

65

678,4

815

1493,4ORGANIZATOR JE POVEDAL
Na tekmovanju za pokal Šoštanja, ki se je zgodil v soboto, dne 26.05.2001 je bilo opazno pomanjkanje tekmovalcev za štiri kategorije. Po temeljitem pogovoru z vsemi člani Modelarsko letalskega kluba Šoštanj, je prišel Modelarski letalski klub Šoštanj (v nadaljevanju organizator) do zaključka, da prirejanje tekmovanj s štirimi disciplinami ni smotrno. Odbor organizatorja se je po sestanku odločil, da bo ponudil za jesenski termin samo eno kategorijo s prirejenim programom, ki bo združevala težavnost kategorij F3A – A, F3A – B in F3A – X. To bo kategorija F3A. Prav tako smo se odločili, da
je prirejanje dveh tekmovanj na leto za organizatorja finančno neizvedljivo, tako da za sezono 2002 načrtujemo samo eno tekmovanje, obdržali pa bomo jesenski termin. Tekmovanje bo odprtega tipa, torej se bo nanj lahko prijavil vsak, ki ima željo tekmovati.

OBRAZLOŽITEV
:
Ta odločitev je posledica zelo slabe udeležbe tekmovalcev iz drugih modelarskih klubov. Stroški, ki so nastali z nakupom štirih kompletov odličij, hrano in pijačo se ne morejo niti tretinjsko pokriti s štartnino, ki jo modelarji vplačajo za tekmovanje, to pa je premalo, kajti proračun za letošnja tekmovanja (2) smo že presegli. Da bi še naprej lahko nemoteno prirejali tekmovanja za pokal Šoštanja, smo se v en glas odločili, da bo odslej Pokal Šoštanja potekal samo v eni disciplini, pa še ta bo organiziran samo pod pogojem, da se prijavi več kot 10 tekmovalcev. Vabila bodo poslana 45 dni pred tekmovanjem, zadnje prijave pa pričakujemo 7 dni pred tekmovanjem. Če do tega dne ne bo prijavljenih vsaj 10 tekmovalcev bomo primorani tekmovanje odpovedati.

Na koncu naj še vse modelarje lepo pozdravim in se vsem tekmovalcem zahvalim za udeležbo na tekmovanju za pokal Šoštanja. Vse modelarje pa bi povabil tudi na našo spletno stran, kjer so objavljene tudi slike iz omenjene prireditve (če še niso, pa še bodo), ter vsi rezultati iz tekmovanja, tudi ocene vsakega sodnika posebej. Tekmovalce pa bomo prav tako obvestili pisno o doseženih rezultatih.


Modelarski pozdrav,

Modelarski letalski klub Šoštanj